Maszk Bábszínház

A Maszk Bábszínház több mint 15 éve résztvevője a hazai gyermekkultúrának, bérletes előadásainkkal az ország művelődési intézményeiben dolgozunk, nyaranta pedig a fesztiválok, nagyrendezvények rendszeres fellépői vagyunk. Évente átlagosan kb. 180 előadást tartunk, több tízezer néző előtt.

Sok-sok éve dolgozunk azért, hogy egy- egy előadásunkkal a gyerekeknek erkölcsi, szellemi fejlődést is nyújtó szórakozásban legyen részük, színházi élményt és a színház lényegét jelentő katarzist kapjanak.

Eddigi tevékenységünk:

A népi szájhagyomány olyan sajátos szeletéhez fordultunk, amelyet a várregék képviselnek. 

Az országban elsőként, és azóta is egyedüliként  foglalkozunk várrege feldolgozásokkal. A történeti Magyarország területéről kiválasztott várak regéit alkalmaztuk bábszínpadra.

Ezek a históriák lehetőséget adnak arra, hogy a népmese-szerű történeteken keresztül történelmi hangulatot teremtsünk, nyelvi, kulturális, művészeti, zenei értékeket, esetenként tudást adjunk át a gyermekközönségnek, felkeltve érdeklődésüket, figyelmüket felhívjuk a hagyományok, a múlt érdekességére. 

A sorozat kezdő darabja 1997-ben készült, és továbbiak követték, így most már a középkortól, (Könyves Kálmán), a tatárjárás korát (IV.Béla), a reneszánszot (Mátyás) és a török időket érintve a kuruc-labanc harcokig (II.Rákóczi Ferenc) áttekintő képet alkotnak az előadásaink.

A történelem mellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek találkozzanak az irodalommal is előadásainkban, ezért Arany János két művét is bábszínpadra alkalmaztuk, és a most elkészült török-kori regébe is beillesztettünk három Balassi verset. Mivel, ha a téma úgy kívánja, külön változatot készítünk egy-egy darabból az óvodásoknak ill. a kisiskolásoknak, mindkét korosztály a számára megfelelő szinten kap színházi élményt.

Előadásaink mindegyike ősbemutató, a darabok szerzője Havas Edina dramaturg.

Témaválasztásainkkal azt a célt tűztűk ki, hogy a gyerekeknek minél többet megmutassunk a magyar hagyományokból, történelemből, és olyan értékes, igényes szórakozáshoz juttassuk őket, amilyet sajátosságainál, lehetőségeinél fogva (többszintes paraván, élőjáték és bábok kombinációja, stb.) csak a bábszínház nyújthat.

Előadásainkban többféle bábtechnikát használunk: marionett, titri, bunraku, vayang, árnyjáték, fekete színház, jelmezes élőszereplős játék és óriás-bábok kombinációjával dolgozunk.

Alkotógárdánk évek óta tartós együttműködésben dolgozik: 

Havas Zsolt, bábszínész – báb- és díszlettervek

Havas Nelli, textiltervező iparművész – báb- és jelmez kivitelezése

Lellei Pál, mechanikus – bábok, díszletek mechanikája

Pivarnyik László – zene

Szűts István – zene

Havas Edina – dramaturg

Piarista Szakközépiskola (Göd) asztalosműhelye és tanárai – díszletek, tárolók (gyakorlási lehetőség is egyben a diákoknak) Együttműködünk továbbá Pongrácz Zsuzsanna díszlettervezővel, Hegedűs Erzsébet iparművésszel, ill. számos hangstúdióval és munkatársaikkal.

Aktuális előadásaink időpontjait megtalálják a Hírek menüpontban vagy facebook-oldalunkon: https://www.facebook.com/pages/Maszk-B%C3%A1bsz%C3%ADnh%C3%A1z/152497384828647?fref=ts

A Maszka Színház tevékenységét olyan előadó-művészeti közhasznú szervezetként végzi, amely színház-, tánc-, zene- és a cirkuszművészet elemeit felhasználó produkciókat hoz létre saját kiállításban, illetve koprodukciós partnerekkel. Produkciós színházként segít a források megteremtésében, a színházszerű működés és megvalósítás kidolgozásában, az ehhez szükséges profi háttér biztosításában.

bővebben...